21 Mac 2008

SEJARAH PENGAKAP SELANGOR


Sejarah pergerakan pengakap negeri Selangor Darul Ehsan turut meliputi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Sempena penubuhan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur, Majlis Pengakap Negeri Selangor dan Majlis Pengakap Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah dengan rasminya menjadi dua entiti yang berasingan mulai 27 Februari 1974. Upacara pengisytiharan telah diadakan di Kem Kotaraya, Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Pejabat pentadbiran pengakap Selangor terletak di Kem Kotaraya, Jalan Semarak, Kuala Lumpur. Kem ini lebih dikenali dengan nama ' Castle Camp ' kerana bentuk bangunannya yeng meyerupai sebuah 'castle' seperti bentuk bangunan lama di England. Pihak kerajaan telah memberikan kawasan ini yang merupakan bekas tapak projek hospital yang telah dibatalkan kepada pergerakan pengakap untuk latihan berpengakap pada tahun 1933.

Pada tahun 1934, ahli-ahli pengakap telah berusaha keras memperindahkan bangunan Kem Kotaraya yang terbengkalai bagi meraikan lawatan Lord Baden-Powell ke Malaya. Lawatan Lord Baden-Powell, pengasas pergerakan pengakap telah mencatatkan beberapa detik sejarah penting kem tersebut.

Lord Baden-Powell telah meninggalkan kesan tapak kaki dan juga kasut beliau di kem tersebut. Beliau dan ahli rombongannya yang terdiri daripada Lord Rowallan, Ketua Pengakap Dunia, dan Sir Charles Maclean bekas Ketua Pengakap Komenwell turut menanam pokok di sekitar kem tersebut.

Pergerakan pengakap di Malaysia tidak dapat melupakan jasa bakti seorang pegawai perkhidmatan pendidik Inggeris bernama Frank Cooper Sands (F C Sands), MBE, FRAS yang terlibat dengan pengakap di England, Malaya dan Singapura selama 38 tahun bermula dari tahun 1908 hingga 1948. Beliau telah menjawat jawatan Pesuruhjaya Pengakap untuk cawangan Malaya dalam tempoh tersebut. Beliau memulakan pergerakan pengakap di Singapura pada tahun 1910 dengan dua kumpulan terdiri daripada 30 orang ahli pengakap. Tahun 1910 adalah satu detik penting sebagai tanda berkembangnya pergerakan pengakap di Malaysia.

Pergerakan pengakap mula diperkenalkan di Selangor pada tahun 1909 dengan tertubuhnya satu kumpulan pengakap di Victoria Institution (VI) - Sekolah Victoria pada 15 Mac 1909 dan diikuti dengan penubuhan pengakap di Sekolah St. John dan Sekolah Methodist, Kuala Lumpur tetapi pergerakan di dua sekolah ini kurang cergas dan dibubarkan pada tahun 1913. Pembubaran kumpulan pengakap ini menyaksikan perjalanan pengakap begitu malap sehingga tahun 1926.

Pada bulan Mei 1926, Persekutuan Tempatan (Local Assosiation) Selangor telah ditubuhkan yang tarafnya sama dengan Majlis Pengakap Negeri pada hari ini. Encik J.R. Kellam telah dilantik sebagai Pesuruhjaya Daerah (jawatan Pesuruhjaya Daerah pada masa itu adalah setaraf dengan jawatan Pesuruhjaya Negeri pada hari ini) dan Encik Ameen Akbar sebagai Penolong Pesuruhjaya Daerah.

Encik Ameen Akbar telah menubuhkan bahagian kelana (rover) pada tahun 1926. Pergerakan pengakap semakin berkembang melalui usaha gigih Encik Ameen Akbar yang memperkenalkannya di sekolah-sekolah Melayu di Kuala Lumpur pada tahun 1925 dan diikuti oleh sekolah-sekolah Melayu di luar Kuala Lumpur kemudiannya. Pergerakan pengakap turut berkembang ke sekolah-sekolah Cina dan Tamil di Selangor.

Dua tokoh penting yang membawa pergerakan pengakap ke sekolah-sekolah Melayu ialah Encik Ameen Akbar dari Selangor dan Encik S.M Zainal Abidin dari Pulau Pinang. Mengikut pendapat F.C Sands, Encik Ameen Akbar adalah tunggak utama pergerakan pengakap di Selangor pada masa itu .Encik Ameen Akbar dan Encik S.M Zainal Abidin berusaha keras memberi latihan kepada guru-guru Melayu. Beberapa buku pengakap telah diterjemah ke bahasa Melayu oleh Encik S.M Zainal Abidin. Usaha menterjemah buku-buku pengakap ini banyak membantu meningkatkan lagi perkembangan pergerakan pengakap di sekolah-sekolah Melayu.

Antara tokoh-tokoh lama yang telah banyak menyumbangkan tenaga kepada pengakap di Selangor termasuklah Encik Marcus Dukes, Encik Westrop, Encik Burton, Encik Lancaster dan Kapten Headlam yang kesemuanya pernah menjawat jawatan Pesuruhjaya Daerah Selangor sebelum perang dunia kedua dan diikuti oleh Encik G.D Muir selepas perang. Anak-anak tempatan juga tidak kurang ketokohan mereka dalam memajukan pergerakan pengakap di Selangor.

Antaranya ialah Encik Ameen Akbar. Encik Yusof Ahmad, Kapten Mohamad Ali yang merupakan anak tempatan pertama menjadi Pesuruhjaya Negeri Selangor. Selepas Kapten Mohamad Ali, jawatan Pesuruhjaya Negeri Selangor disandang oleh Encik Ng Khiew Tin, Encik Victor, Encik Phang Piang Pah, Encik Ibrahim bin Samad, Tuan Haji Zainuddin bin Jantan, Tuan Haji Karim Ahmad, Tuan Haji Akasah bin Haji Taib dan sekarang Tuan Haji Ishak bin Jonid.

Perkembangan pergerakan ke daerah-daerah di negeri Selangor turut lancar dengan penubuhan pergerakan pengakap seperti berikut:

 • 1945 Sabak Bernam
 • 1947 Kajang
 • 1948 Kepong
 • 1951 Banting
 • 1950 Klang
 • 1954 Petaling
 • 1959 Hulu Langat
 • 1960 Rawang
 • 1961 Hulu Selangor
 • 1963 Sepang
 • 1963 Kuala Selangor
 • 1974 Tanjung Karang
 • 1974 Gombak
 • 2009 Putrajaya

SUMBER LAIN

15 Mac 1909 ... Pergerakan Pengakap mula bertapak di Tanah Melayu di Victoria Institution Kuala Lumpur, Percubaan pertama ini adalah hasil kegigihan Encik Bennett Eyre Shaw.Seorang Guru Besar di sekolah tersebut.

Tahun 1910 ... Pergerakan yang bertapak di Victoria Institution itu dikenali sebagai kumpulan Pertama Pengakap Selangor dengan keahlian sebanyak 3 Patrol.Kemudianya diikuti oleh Sekolah St. John dan Sekolah Methodist, namun begitu awal

Awal 1913 ... Pengakap kedua-kedua buah sekolah tersebut ditutup.

Awal 1918 ... Encik H.C. Chan menubuhkan Pasukan Pengakap Kanak-Kanak ( Cubs ) Pertama di Victoria dengan Encik E.S. Redfern sebagai Scout Master .

Mei 1926 ... Persekutuan Pengakap Tempatan Selangor telah ditubuhkan dengan Encik R.J. Kellam dilantik sebagai Pesuruhjaya Daerah (Pesuruhjaya Daerah adalah Pesuruhjaya Negeri pada masa itu) dan Encik Ameen Akhbar sebagai Penolongnya...

Awal 1925 ... Pergerakan Pengakap diwujudkan di Sekolah-sekolah Melayu,hasil usaha Encik Ameen Akhbar.

Awal 1926 ... Beberapa orang Guru Melayu,selaku bakal Pemimpin Pengakap seperti Encik Mohd Yusof Ahmad (bekas Ketua Pesuruhjaya Negara) telah dihantar ke Kem Purdy di Singapura untuk menjalani latihan bersama Encik Zainal Abidin dan Encik Ameen Akhbar.

Tahun 1927 ... Kumpulan Pengakap Pertama untuk Sekolah Melayu ditubuhkan di Batu Road Boys School. (SK Jalan Batu Kuala Lumpur ) oleh Encik Liew Gaik See dan Encik Abdul Latiff Haji Mohd Hashim dengan 40 orang Pengakap Kanak-Kanak dengan nama Kumpulan ke 4 Kuala Lumpur.

Tahun 1933 ... Encik Phang Piang Pah merupakan Scout Master yang telah membuka Pengakap Udara yang berpusat di SM Methodist Kuala Lumpur pada tahun 1933 . Kini, Kumpulan ini dikenali sebagai 10th Air Scout Group Bukit Bintang.

PELAWAT TERKINI